Občina Kamnik prejemnica zlate plakete za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja

Objavljeno 23. 11. 2018

Na predvečer državnega praznika dneva Rudolfa  Maistra, se je podžupan v začasnem opravljanju županske funkcije Igor Žavbi udeležil slavnostne akademije Zveze društev »GENERAL MAISTER«. Občina Kamnik je na prireditvi prejela zlato plaketo za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja, ki jo je iz rok mag. Milana Lovrenčiča v Mestni hiši Rotovž v Mariboru prevzel Igor Žavbi. Občina Kamnik je bila ena izmed 15 dobitnic zlatih plaket. Ob tej priložnosti je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana poudaril, da so občanke in občani občine Kamnika ponosni, da Kamnik lahko imenujejo  Maistrovo mesto.

V Kamniku se je vse skupaj začelo. Kamničanke in Kamničani smo ponosni, da se Kamnik imenuje Maistrovo mesto, pa čeprav je Maister v njem preživel le nekaj let. Iz Kamnika je v svet odšel z željo po novem znanju in na koncu priboril tako pomembno severno mejo. Kamnik je bil prvi, ki je Maistru postavil spomenik in veseli ter ponosni smo, da smo v letošnjem letu razširili naš muzej, Rojstno hišo Rudolfa Maistra, ter dokončno in v celoti prenovili spodnjo etažo. S tem smo Maistru dali še dodatno priznanje. V naši lokalni skupnosti smo prvi, skupaj z Društvom generala Maistra Kamnik in Zvezo društev »GENERAL MAISTER«, podeljevali priznanja zaslužnim posameznikom in organizacijam, ki gojijo Maistrov duh. V lanskem letu pa smo podpisali tripartitni dogovor še z Mestno občino Maribor, podelili priznanja v Kamniku, danes pa bodo podeljena tukaj v Mariboru. Vesel in ponosen sem, da bodo priznanja šla v roke domoljubom. Vsem vam, ki negujete in ohranjate Maistrov duh. Vsem vam, ki spoštujete pogumna dejanja in s svojim delom skrbite za to, da domoljubje ne ugasne. Če ga bomo ohranjali, ni skrbeti tudi za našo domovino in za slovenski narod. Prejemnikom lep večer in iskrene čestitke.

Nato je sledila podelitev priznanj za večletno delo oziroma za izjemne zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti ter veličine generala Rudolfa Maistra. Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žabi, je skupaj s predsednikom Zveze društev »GENERAL MAISTER« mag. Milanom Lovrenčičem in županom Mestne občine Maribor Andrejem Fištravcem podelil 5 priznanj.

Akademiji je sledila še državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra, ki je potekala v Veliki dvorani SNG Maribor.  Letošnji slavnostni govornik državne proslave ob dnevu Rudolfa Maistra je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan. Državna proslava ob 100. obletnici Maistrove akcije za severno slovensko mejo se je imenovala »Impresije domoljubja«, kateri je prisostvoval tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi skupaj s predsednikom Društva general Maister Kamnik Ivanom Miroslavom Sekavčikom in ostalimi predstavniki Društva.